Nå er det litt over to måneder igjen til Stortingsvalget, som kommer til å bringe et nederlag for Arbeiderpartiet. Hvorfor åpner jeg så skråsikkert? Kommer ikke “alltid” AP sterkt mot slutten? Hva med NRK og LO sitt bidrag? Nei, i år er det annerledes, og det hadde alle vært enige i hvis det var Nate Silver som tolket meningsmålingene og ikke Frank Aarebrot.

Høyre og Fremskrittspartiet har hatt flertall alene hver eneste måned side August 2012. Uten unntak. Det er faktisk store muligheter for at det blir resultatet, men hvis de skulle skli på bananskallet under oppløpet, har de KrF og Venstre å støtte seg på etter valget.

Arbeiderpartiet derimot, fikk 35.4% av stemmene i 2009, men ligger nå på 27-29% og har gjort det i 11 måneder. Det har vært en massiv velgerovergang fra AP til Høyre, og det er gjerne det som skal til for å vinne et valg. De store veier alltid mest.

Når det kommer til argumentet om at AP alltid kommer sterkt på slutten, har jeg ikke sett noen overbevisende statistikk som viser at det påståtte fenomenet har hold i virkeligheten. Det kan godt være den evige valgkampmaskineriet på Youngstorget som igjen prøver å skape ord og uttrykk som fester seg hos “folket”. (Ref. Sosial dumping, nullskatteyter osv)

Jeg vil heller snu om på det, og spekulere i hva som kan føre til det motsatte resultat; Det er nemlig godt mulig at flere hopper fra det synkende skipet når de ser at sannsynligheten for et regjeringsbytte øker. Folk liker å stemme på den de tror vinner (det finnes det forskning på). Flere kan i tillegg ende opp med taktisk stemming av Høyre, hvis det ligger an til H/Frp flertall. Høyre vil da være en garanti mot noen av de mer ekstreme forslagene til FrP. Da får kanskje Raymond Johansen og Martin Kolberg rett; FrP er den største trusselen i valgkampen. Jo mer de svartmaler Fremskrittspartiet, jo flere hopper fra AP til Høyre. Det hadde jo vært skjebnens ironi.

Resultatet kan faktisk bli at Arbeiderpartiet gjør sitt dårligste valg på flere tiår, og da tar jeg ikke med i beregningen at regjeringspartnerne SP og SV ligger an til å miste over 30% av stortingsrepresentatene sine.

Oi, nå glemte jeg nesten det viktigste: Omfordeling av stortingsmandater. Hvert åttende år justeres mandatfordelingen etter folketallet. De fylkene som vokser får flere, mens de som opplever fraflytting får mindre. I år ser det slik ut? (Hold deg fast)

  • Oslo +2
  • Akershus +1
  • Rogaland +1
  • Hordaland +1

De som mister er:

  • Hedmark -1
  • Troms -1
  • Nordland -1
  • Sogn og fjordane -1
  • Nord Trøndelag -1.

Basically fikk Oslo, Bergen, Stavanger og Bærum, som er de tryggeste Høyrekretsene, flere stortingsmandater, mens AP distriktene i nord-norge og langs mjøsa mister.

Godt valg, og bruk tiden på noe annet enn å se på partilederdebattene der argumentasjonen er så forutsigbar at åttendeklassinger kan det på rams.