Det har vært lange diskusjoner om dramaproduksjon for TV i Norge, og NRK har nettopp fått massiv kritikk av presse og medieaktører for flere bomskudd de siste årene.


Jeg ser på TV serien Borgen, som er skrevet og produsert i Danmark. Gjennom denne serien gikk det opp for meg hva Norge mangler, og hvorfor misnøyen kanskje er stor. Hvorfor lager vi aldri en serie med gode historier knyttet til vellykkede mennesker eller elitemiljøer? Karakterer som lever et liv som de fleste andre ikke gjør? I mitt stille sinn tror jeg at de fleste ønsker å drømme seg litt bort, og få innblikk i miljøer og settinger de ikke har nær tilgang til.

Nå er ikke dette kjernen i serien, men den oppfyller flere vilkår, selv om den er i en nordisk realistisk setting. Skuespillerne er gode, og de er pene. Klærne er av typen profesjonelle mennesker i en storby kan gå med. Livene de lever er i maktkorridorene og i media, noe som heller ikke er vanlig kost for den jevne TV seer. Dilemmaene og historiene som blir fortalt er relevante, og noe de fleste har en mening om.

Jeg tror Norge er redd for å skildre elitemiljøer, av en merkelig politisk korrekthet. Hvorfor skal vi kun dyrke utkantstrøket, og den “vanlige” typen, med mariusgenser og et lurt smil? Jeg skjønner at noen synes det er “fint” at man satser på underholdning som “speiler” befolkningen, men er det ikke en kjennsgjerning at mange ønsker å se noe de ikke opplever i dagliglivet? Hvorfor selger vakre skuespillere filmer i Hollywood? Divaen har alltid vært et trekkplaster på teater og konsertscenen, hvorfor ikke i TV serier? Lord Grantham i Downton Abbey er blant de første godseierne som blir portrettert som den “gode” og en du ser opp til både på grunn av avgjørelsene hans og hvordan han fører seg, men også hans funksjon som patriark for familien. Downton Abbey må sies å ha vært en suksess.

Vi trenger ikke å være annerledes. Norge har mange spennende miljøer, både i politikken og næringslivet, som kunne vært gjenstand for et slikt aktuellt TV drama. Hvorfor ikke en advokatserie? Hva med politikken sett fra maktkorridorene? Det er ikke slik at Jens Stoltenberg kun er den snille sympatiske mannen du ser på TV, han har sparket flere statsråder enn noen annen statsminister i Norge, og tvunget to regjeringspartier i kne opptil flere ganger. Jeg hadde gjerne sett en serie om en slik mann, der karakteren har dypbe og utøver makt. Bygg en TV serie rundt en statsminister, og maktspillet som hører med.

Eller begynn et annet sted; Start med stjerneadvokaten som leder en kommisjon, og tautrekkingen frem til en konklusjon, som eventuelt kan felle en regjering. Spenning skapes på forventniger om en overhengende fare. Trekkplasteret kan være å skildre miljøer som er interessante fordi de er utenfor rekkevidde for de aller fleste.