– Kutt ned på TV kvelden. Alle ser for mye på TV. Ferdigpakkede programkvelder med intetsigende innhold passifiserer en hel befolkning. Hvorfor skal andre bestemme når og hvor du skal se et gitt program? Lar du ukjente tredjepersoner bestemme timeplanene din ellers? TV debatter er ikke laget for å utdanne eller opplyse, men å skape kontroverser og spenning, slik at du blir værende på kanalen. Tiden kan brukes på samvær med familie og venner eller forbedre deg selv (se punktene under). Innse det først som sist; Å la TV programmet dominere kvelden din, er forrige generasjon sitt problem. Ingen i den oppvoksende generasjonen skaper seg selv den dårlige vanen. Se filmer og tv-serier på egne premisser, gjerne en søndag du uansett ligger i vater.

– Lese mindre nyheter. Som en nyhetsjunkie er dette min største last, og jeg forbanner hver dag jeg bruker for mye tid på noe som ikke forbedrer livet mitt. Mediebransjen forandrer seg raskt, og det gjør tilgangen til nyheter og underholdning også. Du brukers mest sannsynlig masse tid i løpet av dagen på nettmedier for å tilfredstille kortsiktig nysgjerrighet. Spørsmålet du må stille deg etter å ha lest “nyheten” om at Tone Damli er hes; var det verdt tiden din?

– Les flere bøker. Jeg har til gode å møte et menneske som ikke har hatt positive leseopplevelser i livet sitt, men mange som lider under “pliktløpet”. Bøker man får utlevert på skolen, med pålegg om å skrive en bokrapport, er som en laserstyrt bombe på leselysten til en ung student. Det samme gjelder anbefalinger fra venner og familie. Denne “må” du lese, nei, du må ikke lese noe som helst. Du skal ha lyst til å lese! Man får lyst til å lese når man liker innholdet, ergo legg fra deg eller gi bort bøker som ikke fungerer for deg med en gang. Vær beinhard på stoplossen. Tiden er din, ikke andres.

– Ny kunnskap. Når stoppet vi å lære? Hvorfor skal du ikke gå løs på en helt ny utfordring. Min er å lære fransk det neste året. Det finnes kurs og seminarer på nett om alt mulig. Til og med de mest annerkjente universitetene legger ut forelesningene sine gratis. Husk hvor mye du forandret deg i løpet av tre år på skolen. Tenk hvor du kan være om tre år fra nå!

– Spis sunnere, tren mer. Denne står vel øverst på alles liste, og dreier seg rett og slett om at fysisk trening fører til økt energi og bedre psykisk styrke. Man gir av seg selv på en helt annen måte til omverden og mennesker som står deg nær. Noen synes det er greit å sette mål i form av konkurranser som birken og sentrumsløpet, mens andre trenger treningspartnere. Skap tid, rom og lyst til å trene. Sliter du med å velge treningsform, kommer du langt med å stå i Cornelis Elander sin effektive “planke-posisjon”.
Mat er enkelt, du vet hva som er sunt å ikke sunt. Frysepizza, suppeposer og annen ferdigbehandlet mat, er gift for kroppen. Det får du ingenting ut av. Lag maten selv, det tar ikke lang tid. Begrens fett og karbohydrater; med det mener jeg ikke å kutte det ut, men det er ingen matrett som heter “pølse og pastaform, med smeltet ost”. Lærer du barna dine dårlige matvaner, gir du de et stort handikap i fremtidens samfunn der utseende og innstilling til livet betyr enda mer.

– Reis mer! Verden blir globalisert, det bør du også bli. Norge er ikke et land med en homogen befolkning av mennesker med spesielt positive egenskaper, men kun en mindre versjon av den globaliserte verden. Store ord, men det er et faktum. Vi spiser de samme rettene, trener på samme måte, ser på de samme tv-programmene, har de samme produktene i hyllene og opplever de samme motforestillingene i samfunnet som nesten alle andre land. Hvorfor lar du geografien bestemme hvilken jobb du tar, eller nye forretningsmuligheter? I Norge bor det snart 5 millioner mennesker, mens i EU er det 500 millioner…