Jeg så frem til å lese boken, fordi det er historier fra virkeligheten og ikke fiksjon. De fleste bøkene jeg leser, er sakprosa eller historie, og personlig mener jeg at virkeligheten er mer spennende enn fantasien.

Forfatter av boken, Aslak Berge, og jeg har utvekslet informasjon om det å utgi bøker på eget forlag, og jeg er takknemlig for den hjelp jeg har fått.

Fortellerstilen er korte poengeterte avsnitt/kapitler, der et nytt tema startes med en email hentet fra internboksen til First Securities i perioden. (2006-2009) Det er spenstige forslag til ferier, salg av dyre biler og markedsrelatert informasjon. Uten å være for sikker, fant jeg igjen en av emailene jeg selv hadde sendt til meglerhusene, angående fraktrater som steg. Teknikken fortfatter bruker er korte konsise avsnitt, noe som gjør det spennende fordi man raskt ønsker å finne ut hva som skal fortelles i neste kapittel. De med kort “attention span” blir premiert!

Historiene om enkeltpersoner har jeg ingen forutsetning for å mene noe om, annet enn at jeg synes forfatter er uredd i sin omtale av spesifikke situasjoner og personkarakteristikker. Det belønner leserne som er nysgjerrige på offentlig personer, uten at jeg legger noe negativt i det. Berge treffer svært godt på sin generelle beskrivelse av bransjen og når han omtaler anonyme. Etter mange år i finansindustrien selv, kjente jeg igjen typer, handlemåter og fremtoning. Grunnen til at dette er god litteratur, er fordi bransjen skiller seg betraktelig fra andre sektorer i næringslivet, når det kommer til ung alder, penger og selvtilitsfaktor.

Den eneste kritikken jeg har, er at det virker som forfatter har bevisst snevret inn temaet, fordi han er låst i utgangspunktet sitt. Finansbransjen og økonomifaget er stort nok til å kunne skrive flere bøker, men da må man tillate å gå mer i dybden på faglige spørsmål og i tillegg åpne for nye vinkler og tanker. Forfatteren har dog truffet på det han satte for seg å gjøre, nemlig å levere et skråblikk på en tid i First Securities da bransjen kokte og pengene vokste på trær.

En uredd bok, som gir et godt innblikk i en spesiell bransje, selv om faren for gjentagende betraktninger er stor når man velger selv å snevre inn temaet.

De som har lyst til å kjøpe boken, kan gjøre det hos forfatteren her! (jeg får ikke betalt for dette, og det er ingen “reklame”)